Achtergrondinformatie - Noord

Het startpunt kan in Le Mont-Dore,  Aydat,  Olloix,  Saint-Nectaire of Voissières liggen.

Uw wandelgebied ligt in het  Parc Naturel Régional des Volcans d'Auvergne. Het is het grootste natuurgebied van Frankrijk. Het heeft als doel de bewoonde agrarische gebieden in hun waarde te laten en tegelijkertijd duurzame ontwikkeling te bevorderen.

In het noorden vindt u de Chaîne des Puys (met als hoogste punt de Puy de Dôme, 1465 m), in het westen Les Monts Dore (met de Puy de Sancy als hoogste punt, 1886 m).

Op uw route komt u door een aantal aantrekkelijke dorpen en stadjes. Vaak vinden zij hun oorsprong in de Middeleeuwen. Er zijn meer dan 250 romaanse gebouwen in de Auvergne! Veel huizen hebben leien daken. Die wegen zo’n 100 kg per m2 ; logisch dus, dat de dakgebinten uit zware balken bestaan. Maar er zijn ook overblijfselen uit nog vroeger tijden, zoals hunebedden uit de prehistorie en gallo-romeinse baden. Het noordoostelijk deel van het gebied heet Les Cheires. Dit gebied ligt tussen de 450 en 1525 meter hoogte en is ontstaan door een lavastroom, afkomstig uit de Puy de La Vache en de Puy de Lassolas.

En let u vooral op de kleinere bezienswaardigheden: wegkruisen, broodovens, watermolens, wasplaatsen: het wemelt ervan in uw wandelgebied.

Extra bijzonder zijn de stenen hutjes, die zonder specie gebouwd zijn. U vindt ze vooral in de Montagne de la Serre en de La Vigeral, waar ze “courtas” genoemd worden. Ze werden tegelijk met de muurtjes om de velden gebouwd, liefst met de opening naar de wei en op het zuiden en dienden als schuilplaats, meestal maar voor één persoon.

Le Mont-Dore is een levendig plaatsje, met villa’s, oude herenhuizen en thermale baden in Neo-byzantijnse stijl. Het heeft de oudste funiculaire (kabeltrein) van Frankrijk en in het stadspark vindt u gallo-romeinse resten. ‘s Winters is het een populair skioord.

De Saint-Pardoux kerk is gebouwd in neo-gotische stijl, met een rijk gedecoreerd interieur. Iets ten zuidoosten van Le Mont-Dore komt u langs de Grande Cascade, de grootste waterval van de regio. De ten noorden ervan gelegen Col de la Croix Morand (1401 m hoog) had vroeger bij de bevolking een slechte naam : hij vroeg elk jaar een mensenleven…

Het Lac de Servières is een natuurlijk meer zonder bebouwing eromheen. Er vlakbij ligt uw accommodatie Le Café du Lac.

Via Saulzet-le-Froid komt u bij de Narse d’Espinasse. Dit is een veengebied, dat ontstaan is in een maar, oftewel een vulkaankrater. Er groeien bijzondere planten, zoals de zwaar beschermde Siberische ligularia.

Het Lac d’Aydat ligt op 850m hoogte en is het grootste natuurlijke meer van de Auvergne. Het is 65 ha groot en 15 meter diep. Een uitloper van de lavastroom Les Cheires heeft 8500 jaar geleden een natuurlijke barrière opgeworpen, waarachter het meer is ontstaan.

Vanuit uw accommodatie Le Moulassat in Rouillas-Bas zijn begeleide natuurwandelingen mogelijk (met een Franstalige gids).

Het plateau La Montagne de la Serre ten noordoosten van Aydat strekt zich uit tussen de dalen van de Veyre en de Auzon. Het is tussen de 635 en 1000 m hoog en beroemd om zijn trekvogels en het 360° uitzicht op het Sancy Massief en de Puy de Dôme.

Het hunebed (dolmen) van Cournols heeft een langgerekte vorm, afgedekt met platte stenen. Dit type komt in de Auvergne weinig voor. Achter de op het oosten gerichte ingang bevinden zich 3 kamers, waarvan twee bedekt met grote platte stenen. Het hunebed is ooit door de bliksem beschadigd. Opgravingen in de 19e eeuw hebben stenen bijlen en een recentere bronzen bijl aan het licht gebracht.

De kloof van de Monne is een heel bijzonder stukje natuur, met een uitzonderlijke flora en fauna. De in 1980 opgeknapte brug bij Riberolles maakt deel uit van de oude weg van Olloix naar Cournols. Er vlak bij zijn restanten van 2 watermolens te vinden. Hierin groeien bijzondere planten.

Olloix ligt op een granieten plateau en biedt u een schitterend uitzicht op de vulkanen en de vlakte van de Limagne.  De geschiedenis van de Hospitaalridders komt hier tot leven in de resten van hun Commanderie. In de plaatselijke kerk treft u een gisant aan, een liggend beeld.

De menhir van Fohet is een prehistorische staande steen en wordt "La Pierre Longue" genoemd, oftewel de Lange Steen. Hij is 4,75 m hoog en weegt zo’n 15 ton. Uit zijn grootte en de ligging, met vrij uitzicht op Aydat, de Sancy en de Puy de Dôme, mag afgeleid worden, dat hij in het neoliticum is opgericht. Er zijn mensen, die beweren, dat dergelijke menhirs vaak op een waterscheiding staan en zo voor energetisch evenwicht zorgen. Lange tijd was het de gewoonte, dat een begrafenisstoet langs de steen ging, alwaar de priester enkele gebeden zei.

Ook in de gemeente Saint-Nectaire zijn nog 6 megaliten te vinden, 2 menhirs et 4 dolmens. Dat zou erop kunnen wijzen, dat Saint-Nectaire in de prehistorie een plaats met een aanzienlijke bevolking geweest is. Ook hier staan de hunebedden en menhirs op hoge plaatsen, waar ze van veraf te zien zijn.

Saint-Nectaire bestaat uit twee gedeeltes, een authentiek Auvergnats dorp en een in de 19e eeuw ontwikkelde thermenbadplaats. Het is net zo beroemd om zijn gelijknamige kaas als om zijn romaanse kerk uit de 12e eeuw.

De grotten van Cornadore stammen uit de Gallo-Romeinse periode. Ook de Romeinen kwamen er al in de 1e eeuw voor hun heilzame baden. De kerk van Saint-Nectaire is een parel van Romaanse bouwkunst. Hij is vooral geliefd vanwege zijn veelkleurige kapitelen en zijn kerkschatten, een buste van Saint Baudime, een zittende maagd Maria en een reliek van de heilige Saint-Nectaire zelf. Verder vindt u in Saint-Nectaire de Fontaines Pétrifiantes: hier vormt een kalkhoudende bron een glinsterend laagje op allerlei voorwerpen.

Het Mysterie van Les Farges bestaat uit een serie van 4 grotten. In middeleeuwse grotwoningen herleeft door middel van oude foto’ s het dorpsleven uit vroeger tijden. U kunt er ook de beroemde, ter plaatse gerijpte Saint-Nectaire kaas proeven. En er worden klank- en lichtspelen gehouden.

En dan is er ook nog het zoute moeras, een maritieme biotoop bij een zouthoudende bron, waar planten groeien, die normaal gesproken alleen aan de kust voorkomen.

Op weg naar Murol komt u door Chautignat, waar een broodoven staat en een watermolen. Murol is een aardig middeleeuws dorp met een 12e eeuws kasteel. Opgravingen bevestigen gallische en gallo-romeinse bewoning. Les Paladins du Sancy kunnen u desgewenst in het kasteel laten genieten van een historisch schouwspel.

De kerk van Murol is in neo-gotische stijl gebouwd en heeft een interessant beschilderd interieur. Het bijzondere stadje heeft begin 20e eeuw een groot aantal schilders aangetrokken, die gefascineerd waren door het landschap, met name in de winter. Zij hebben onder leiding van de ook schilderende pastoor Boudal de Schildersschool van Murol opgericht.

Ook in Beaune-le-Froid vindt u natuurlijke grotten, waar de Saint-Nectaire kaas rijpt. En verder een kleine watermolen en tal van wegkruisen.

Via de vulkaantop van de Tartaret komt u bij het Lac Chambon. Dit is een populair watersport gebied. U heeft zicht op de Dent du Marais. De Couze Chambon is de beek, die in het meer uitstroomt. Hij ontspringt in de Vallée de Chaudefour en komt uit in de Allier.

Chambon-sur-Lac ligt op 850 m hoogte. Op het kerkhof staat een ronde grafkapel uit de 12e eeuw. De aan St Etienne gewijde kerk is ook uit de 12e eeuw en heeft een bijzonder tympaan boven de ingang.

Ook Voissières heeft een broodoven. Hier is ook uw accommodatie Le Relais de Voissières.

Via de Puy de Cacadogne komt u in het stroomgebied van de Dordogne. Langs de Cascade de Serpant bereikt u Le Mont-Dore.