Het Sancy-massief

Het Sancy-Massief ligt centraal in Frankrijk en middenin de Auvergne, in het departement Puy de Dôme en is ideaal om te wandelen. Het wordt wel "de Auvergne in originele versie" genoemd. De Puy de Sancy is met zijn 1.886 meter de hoogste berg van de Auvergne en het Centraal Massief. Wandelen kan eroverheen of eromheen. In totaal liggen er honderden kilometers bewegwijzerde wandelpaden.

Tijdens het wandelen komt u door een zeer gevarieerd landschap, met tal van pittoreske dorpjes, hunebedden, kerken en kastelen.

Natuur

Het Sancy-massief is een vulkanisch gebied. Elke Puy is ooit een uitbarstingspunt van vulkanische activiteit geweest.

Heer en meester is de Puy de Sancy met de Vallée de Chaudefour. Deze is tot stand gekomen door uitbarstingen in verschillende periodes. Er zijn nog imposante overblijfselen van te zien. Verder zijn er tal van meren, deels in oude kraters, deels op andere wijze ontstaan.

Door de hoogteverschillen stromen de beekjes snel en vormen ze veel prachtige watervallen.

Er is een rijke flora en fauna. Bepaalde kleuren voeren de boventoon in een bepaalde periode : na het wit van het groot hoefblad en de waterranonkel komt het roze van de duizendknoop en de scabiosa, gevolgd door het geel van de wilde narcissen en de gentianen.

Er lopen moeflons, gemzen, edelherten en marmotten rond ; de otter speelt aan de waterkant. In de lucht kunt u buizerds zien en valken, adelaars, wouwen, diverse uilensoorten en de zeldzame rotsmerel.

Architectuur & Cultureel erfgoed

In deze rijke natuur heeft de mens al vanaf de prehistorie zijn sporen nagelaten. Van hunebedden tot Middeleeuwse burchten en Romaanse kerken, het Sancy-massief is er goed van voorzien.

Bovendien is er veel aandacht voor traditie en ambachtelijke productie, zoals bij voorbeeld van de St. Nectaire kaas. En op de marktjes komen traditie en het moderne leven samen.

Vooral in juli en augustus worden er bovendien veel feesten en concerten georganiseerd.